#1367 14. 3. 2010
Martin: Dobrý den,Chci se prosím zeptat na postup při výrobě BOILIE které jste doporučovali v dotazu č.1334.Taky začínám a moc toho o výrobě nevím. Jestli ho vařit a jak dlouho atd. A jestli je duležité dodržet ty procenta co jste uvedl a na kolik to je kilo? Nešlo by to napsat v gramech? Moc děkuji, ovšem jako vždy u vás, Ahoj
Nikl Team
Dobrý den Martine,
jednoduchý recept na boilies, který jsme uvedli v dotaze 1334, má obsah jednotlivých složek uvedený v procentech. Procenta umožňují vyjádřit vzájemný poměr bez ohledu na absolutní množství jednotlivých složek.
V praxi pak s receptem pracujete tak, že si nejprve určíte, kolik boilies mixu si chcete namíchat. Chcete-li například namíchat 10kg mixu, představuje 10% z tohoto množství 1kg. Podle tohoto principu si s pomocí matematiky z prvního stupně základní školy naprosto jednoduše spočítáte potřebné množství jednotlivých složek.
Dávkování tekutých složek v oné receptuře zmínil Vlado převedené na dávku z 12ti vajec. Čili rozklepnete do mísy 12 vajec, nadávkujete do nich zmíněné atraktory a následně přisypáváte suchou směs a promícháváte tak, než Vám vznikne vláčné těsto. Popsat slovy ideální strukturu těsta samozřejmě nelze, podobně jako se nenaučíte jezdit na kole pomocí slovního popisu v knize.
Je to otázka zkušeností a cviku. Není to žádná věda, během chvíle poznáte, co je potřeba a stane se z vás kapří kuchař :-)
Přejeme pěkný den!