Výroba boilies

#49 15. 6. 2009

Pavel: Dobrý den,

začínám s domácí výrobou boilies, prosím o radu jak vše dobře namíchat a uvařit.

Děkuji

Pavel

Nikl Team

Ahoj Pavle,

pokud začínáš s domácí výrobou boilies, doporučíme ti zakoupit 2kg balení základního mixu. Pro začátek nějaký levnější např. ryba boilie mix, kdyby se něco nepovedlo ;-)
Do základního mixu pak lze přidávat různá aditiva, kterými se směs zatraktivní. Mezi základní patří určitě nějaký Amino-CSL komplex. Ty se prodávají ve 100ml balení, které je připraveno přesně pro 2kg suchého mixu.
Do mixu Ryba ti doporučíme např. Amino-CSL komplex Oliheň nebo Kolínský losos.
Dalších přísad, kterými lze mix vylepšovat, je spousta. Různé tekuté i suché přísady. Například melasa, sladidlo NHDC, oleje, chuťové stimulátory (např. GLM je naprosto fantastický), palatanty a další přísady. Každopádně to bychom doporučili až po nějakých zkušenostech.
Samotná výroba boilies není nijak složitá, jen musíš dodržet nějaká pravidla. Nejprve si do nějakého plastového lavorku připravíš vejce (cca 8–10ks na 1kg mixu), do vajec naliješ Amino-CSL komplex a další tekuté složky. Do připravených tekutin pomalu sypej základní mix, až do cca 3/4 předpokládaného množství. Musí vzniknout hustá, ale stále ještě tekutá kaše. Tuto kaši nech minimálně 30 minut odstát.
Poté znovu přimíchej část mixu, až vznikne sině lepivé těsto. Toto těsto nech odstát dalších 30 minut, lépe hodinu. Teprve poté dosypávej zbytek mixu tak, aby se ti hotové těsto dobře rolovalo. Narolované kuličky lze vařit v horké vodě a nebo napařovat v páře.
Druhá varianta tepelné úpravy je sice časově a technicky náročnější, ale rozhodně se vyplatí. Doba vaření je u každého mixu jiná a stejně tak se mění i s průměrem kuliček. Obvykle se boilies vaří tak dlouho, dokud v hrnci nevyplave na hladinu. Větší průměry boilies je ale třeba vařit ještě o něco déle, aby byly kuličky provařené. Při vaření je dobré občas nějakou kuličku rozříznout a zjistit zda je ještě uvnitř těsto nebo zda je již provařená. Podle toho lze odhadnout potřebnou dobu vaření pro všechny ostatní kuličky. V případě vaření v páře je čas pro úplné provaření delší než při vaření ve vodě. Hodně štěstí…

Návrat na přehled dotazů